Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA]El fiscal demana presó incondicional per als 8 consellers cessats que han declarat, però no per a Santi Vila

Comparteix
110Shares

La declaració d’independència de Catalunya ha arribat aquest dijous al matí a la justícia espanyola. Carles Puigdemont, els 12 consellers cessats pel govern espanyol en aplicació del 155 i l’exconseller Santi Vila estaven citats a declarar a les nou davant de la jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela.

Només s’hi han presentat Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. No ho han fet, el president Puigdemont, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Toni Comín, que segueixen a Bèlgica, des d’on han demanat declarar per videoconferència.

A les dotze del migdia els nou citats ja havien declarat. Ho han fet durant cinc minuts, a excepció de Santi Vila que ha declarat durant uns tres quarts d’hora. Vila ha estat l’únic que ha volgut respondre a les preguntes de la Fiscalia, ja que la resta s’ha limitat a contestar a la seva defensa.

Poc després que s’hagin acabat les declaracions, la fiscalia ha demanat presó incondicional per als 8 consellers cessats que han declarat, però no per a Santi Vila. Per Vila ha demanat presó eludible amb fiança. Ara la jutge Lamela haurà de decidir si ho accepta o no.

A tots se’ls acusa dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació i s’enfronten a penes de presó que poden arribar fins als 30 anys.

El primer en arribar a l’Audiència Nacional ha estat Oriol Junqueras. Després ho han fet, conjuntament, els consellers cessats pel govern espanyol i per últim, i per separat, Santi Vila. L’exconseller va deixar el govern abans que el Parlament aprovés la independència.

Diputats, polítics i membres d’entitats sobiranistes han volgut donar suport als investigats amb crits de “no esteu sols”. S’han aplegat a les portes de l’Audiència i del Tribunal Suprem, on també havien de declarar avui Forcadell i 5 membres de la mesa, tot i que finalment s’han ajornat les declaracions fins a dijous vinent.

Puigdemont, Serret, Ponsatí, Puig i Comín no s’hi han presentat

Els que no s’han presentat a l’Audiència han demanat declarar per videoconferència, però s’especula sobre el fet que la jutge no ho accepti.

Davant la seva incompareixença, la magistrada podria enviar una ordre europea de detenció contra tots cinc, després que la Fiscalia hagi anunciat aquest dijous que li demanarà.
Segons informa TV3 les defenses han anunciat que argumentaran que han tingut molt poc temps per preparar-se, tenint en compte que el fiscal José Manuel Maza va presentar les dues querelles dilluns. També apel·laran a la inviolabilitat dels parlamentaris i al fet que no han comès rebel·lió perquè això implicaria una violència que no s’ha donat en cap cas.

L’Assemblea Nacional Catalana ha cridat a concentrar-se a les dotze del migdia davant dels centres de treball com a mostra de suport als processats.

Comentaris
Comparteix
110Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari