Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Zoido envia als Mossos una carta en Català amb errors d’ortografia i fa esclatar Twitter

Comparteix
0Shares

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha enviat una carta a Mossos d’Esquadra i als agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya després de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. El text, escrit en català i castellà, demana col·laboració i coordinació als diferents cossos policials de cara a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre.

Destaca que abans d’arribar a la situació actual, han passat moments difícils i els agraeix que davant de l’adversitat hagin demostrat seny i capacitat de sacrifici. Afegeix que s’esforçarà perquè la col·laboració i el respecte a les respectives competències serveixi per garantir la convivència pacífica i en llibertat de la societat catalana.

“Us recordo, policies nacionals, guàrdies civils i mossos d’esquadra, la vostra obligació d’acatar ordres, garantir els drets i llibertats de tots i complir amb els mandats recollits a la Constitució i l’Estatut”

També destaca que els Mossos “tornaran a ser la policia de tots els catalans” i seguiran disposant de la confiança de jutges i fiscals per continuar exercint com a policia judicial.

També té paraules de reconeixement per al nou responsable dels Mossos, Ferran López, i destaca que aviat es posarà en contacte amb ell de cara a continuar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

“Conec des de fa temps Ferran López i molt aviat podré parlar directament amb ell dels reptes que tenim a l’horitzó per recuperar en la seva integritat la Constitució i l’Estatut”

Juan Ignacio Zoido assegura que la tasca dels cossos policials sempre serà difícil i que aquesta nova etapa també ho serà, però que l’objectiu és garantir la normalitat democràtica fins al dia de les eleccions. I acaba la carta recordant l’obligació dels policies d’acatar ordres i complir la Constitució i l’Estatut a la vegada que es compromet a donar les millor ordres.

El “dolor” dels policies i guàrdies civils

La carta també parla als agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que són a Catalunya. Diu que han viscut una situació molt dolorosa i que s’han comportat exemplarment:

“Per assolir aquests reptes és també imprescindible la tasca de tots vosaltres, els policies nacionals i guàrdies civils. Abans m’he referit al dolor que heu suportat en alguns carrers de Catalunya, mostrant sempre un comportament exemplar, però també us vull recordar el que tota la societat espanyola sap: sou la columna vertebral de la seguretat i de la llibertat de tots nosaltres”

Errors en català

La carta que ha enviat el Ministeri de l’Interior té també versió en català. Hi ha, però, alguns errors de traducció. Entre d’altres, la carta la firma el “ministre del Interior”, malgrat que en el text està ben escrit en diverses ocacions. En altres punts es pot veure com el traductor ha jugat males passades de concordança i de sentit en algunes frases:

“Carta del ministre de I’interior als Policies Nacionals, Guàrdies Civils i Mossos d’Esquadra que estan a Catalunya

Ministerio del Interior

Madrid, 29/10/2017

Vull traslladar a tots els agents que esteu a Catalunya, per la responsabilitat que ara té el Ministeri de l’Interior com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, un dels missatges que vaig transmetre quan vaig prendre possessió del meu càrrec com a ministre de l’Interior: “Si vols anar ràpid ves sol, si vols arribar lluny hauràs d’anar ben acompanyat”.

Ara que la societat catalana ha recuperat els valors de la Constitució i de l’Estatut, el Ministeri de l’Interior, fet en el treball d’equip que inspira l’esmentada frase, s’ha conjurat per solidificar el restabliment de la normalitat democràtica i la convivència a Catalunya. Soc molt conscient que en aquests moments, policies nacionals, guàrdies civils i mossos d’esquadra, traureu el millor de vosaltres mateixos, a més de les quotes més altes de responsabilitat per tal de cimentar una col·laboració lleial i un treball coordinat que ha de contribuir a la celebració, el pròxim 21 de desembre, de les eleccions autonòmiques amb les mateixes garanties de llibertat i seguretat amb les que s’han celebrat les anteriors. Vetllar per la normalitat democràtica, com ha expressat el president del Govern, Mariano Rajoy, és la meta de tots i per això em comprometo a donar les millors ordres per que es compleixi i es respecti l’ordre constitucional i d l’Estatut.

Però abans d’arribar a aquesta convocatòria democràtica d’eleccions autonòmiques, heu passat –jo també ho he sentit- per moments complexes i ardus que mai hauríeu pensat que us tocaria viure i que mai hauríeu volgut patir. Amb aquesta dolorosa adversitat heu posat sacrifici i seny, i les vostres famílies, una extraordinària i exemplar generositat. Us agraeixo a tots la fortalesa demostrada i a les vostres dones, fills i pares vull traslladar la meva estimació i afecte per la seva admirable compressió.

Em deixaré la pell, i puc ben assegurar que ho faran també tots els càrrecs del Ministeri de l’Interior, per tal que, com deia abans, la col·laboració lleial i la coordinació dels cossos de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra, des del respecte a les respectives competències, sigui un fet tangible amb conseqüències directes a la convivència pacífica i en llibertat de la societat catalana.

Estem en un temps nou. I en aquest escenari, els Mossos d’Esquadra tornaran a ser la policia de tots els catalans. És el vostre deure i així ho heu demostrat des que vau assumir les competències de seguretat ciutadana i ordre públic. Sou una policia integral que mereix de la plena confiança dels jutges i fiscals per tal que podeu continuar treballant amb la mateix intensitat en la lluita contra les diferents modalitats de criminalitat com ho heu vingut fent fins fa uns dies.

Sempre he destacat la tasca dels qui treballeu amb la única eina de la professionalitat dins dels Mossos d’Esquadra i he valorat la vostra disposició per complir les ordres que emanen del propi cos policial.

El nou major dels Mossos d’Esquadra té aquestes dues qualitats, a més d’una trajectòria professional que té el reconeixement dins i fora d’aquest cos de seguretat. Conec des de fa temps a Ferran López i molt aviat podré parlar directament amb ell dels reptes que tenim a l’horitzó per recuperar en la seva integritat la Constitució i l’Estatut.

Per assolir aquest reptes és també imprescindible la tasca de tots vosaltres, els policies nacionals i guàrdies civils. Abans m’he referit al dolor que heu suportat a alguns carrers de Catalunya, mostrant sempre un comportament exemplar, però també us vull recordar el que tota la societat espanyola sap: sou la columna vertebral de la seguretat i de la llibertat de tots nosaltres. No tant sols la història dels vostres Cossos així ho acredita, sinó que els espanyols ho veiem cada dia a les vostres actuacions contra el terrorisme, el crim organitzat, la delinqüència comuna, els delictes d’odi, la tracta d’essers humans…

El treball per als diferents cossos policials sempre és difícil. En aquesta nova etapa també ho serà. Vull anar ben lluny, que no és altre destí que el de garantir la normalitat democràtica per les eleccions del 21 de desembre, i vull anar ben acompanyat. Per això us recordo, policies nacionals, guàrdies civils i mossos d’esquadra, la vostra obligació d’acatar ordres, garantir els drets i llibertats de tots i complir amb els mandats recollits a la Constitució i l’Estatut.
Us dono les gracies abans de tot i us reitero el meu compromís de donar les millors ordres. Garantir la convivència, la seguretat i la llibertat és el que esperen els catalans i la resta d’espanyols de les nostres actuacions i decisions.”

Juan Ignacio Zoido, ministre del Interior

Twitter

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

One Comment

  1. Fa una estona havia una carta d’un professor madrileny. Ara ja no hi és o no la trobo. Que ha passat?

Deixa un comentari