Press "Enter" to skip to content

Rússia i la Xina tenen grans interessos en la independència de Catalunya i l’OTAN no ho pot evitar

Puntuació dels lectors

La política romana del “divide et impera”, divideix i domina, és encara vigent a les relacions internacionals, fent que molts països forgin aliances amb tercers per trencar unions que fins llavors semblaven fraternes i indestructibles.
L’aliança entre Mao Zedong i Richard Nixon va trencar les relacions entre la Unió Soviètica i la República Popular de la Xina, les dues socialistes i que fins llavors consolidaven un bloc comú des de feia molt de temps. En l’actualitat, la Unió Europea s’està convertint en un actor rellevant davant de Rússia, la Xina i els Estats Units, però la falta de coordinació entre els països que la componen fa que en determinats moments, aquesta unió de països europeus sigui més fràgil que fort , per més que s’anunciï unitat des de les institucions comunitàries. Però, si les sancions contra Rússia ja van provocar fallides però no van trencar la unió, hi ha un succés que en aquest moment si podria fer-ho, el cas català.

Rússia podria ser un dels països més interessats en la independència de Catalunya, la creació d’un nou Estat a les costes de la Mediterrània occidental, que porta a mals de cap als estats comunitaris, podria servir a la geopolítica russa per desestabilitzar més la regió . Una desestabilització política que li ajudaria a guanyar presència al continent, i al mateix temps a recuperar aquella que tenia abans de la guerra d’Ucraïna. El possible reconeixement rus d’una república catalana podria consolidar una presència estratègica russa al territori català com a símbol de la cooperació entre les dues nacions.

Un fet davant el qual les institucions comunitàries no tindrien capacitat de reacció, a més seria insostenible econòmicament causa de la gran quantitat d’infraestructures i empreses que ja existeixen instal·lades en territori català. El reconeixement d’igual a igual entre Rússia i Catalunya sens dubte dividiria la Unió Europea perquè Moscou encara segueix tenint gran influència en diferents països que ara formen o volen formar part de la comunitat. El fet que Catalunya en aconseguir la seva independència sigui expulsada i per tant quedi fora de la comunitat europea obre encara més les portes a possibles inversions d’empreses russes que no poden fer-ho ara a causa de les sancions que des de la Unió Europea existeixen contra ells, podent , després de la seva reconeixement, desenvolupar conjuntament una activitat econòmica important.

Però com Espanya no reconeixeria tal escissió, per a les institucions espanyoles seguiria sent part del país i per tant no estaria fora de la Unió Europea, tot i que sí podria ser reconeguda per països com Rússia, permetent dues legislacions a la qual cada un podria acollir com major benefici pogués donar-li.

Encara que sembli inversemblant es podria donar la situació que per als països que reconeguin la independència de Catalunya aquesta quedi “de facto” fora de la Unió Europea per no haver fet aquesta els procediments per entrar, i al mateix temps en no reconèixer la seva independència per part dels Estats-Membre de la mateixa, aquesta romangui dins com a part d’Espanya per a ells.

Aquesta curiosa situació també podria generar que un altre país com la República Popular de la Xina el vegi amb un especial interès. El gir monumental del Partit Comunista de la Xina en aquest últim Congrés Nacional del PCX, a favor del lliure comerç, l’expansió econòmica i la consolidació de la Xina com a actor global genera que poguessin veure a la independència de Catalunya una finestra d’oportunitat per penetrar en el mercat més encara.

Recordem les inversions al Port de Barcelona del govern xinès a través de l’empresa Hutchinson i la Xina Construction Bank. Encara que, segons diuen el procés d’independència sona com una cosa hostil, moltes són les empreses que veuen en aquests períodes la seva millor oportunitat per invertir, així, quan cessa el clima d’hostilitat, la seva inversió obté una alta rendibilitat. A més no és nou que l’estructura econòmica de la Xina miri focus d’inestabilitat econòmica per invertir i després consolidar-gràcies a això com un actor gairebé nacional en molts països. Els exemples més recents són a l’Amèrica Central o repúbliques africanes, on la presència xinesa ha generat que es concentri la major part d’importacions i exportacions de la zona en els països en els quals ha invertit.

Però després d’aquestes breus aproximacions, i ja que la diplomàcia no deixa de ser un intercanvi d’interessos, entrem en detall: Què podria oferir Catalunya a Rússia? I a la República Popular de la Xina?

En el cas de Rússia, les necessitats actuals dins de la diplomàcia russa són: la presència militar o la possible coordinació en Defensa, expandir els seus mercats financers i que les seves empreses puguin guanyar espai a nivell global.

En l’àmbit de la Defensa, una possible república catalana podria quedar fora de l’OTAN, de manera que Rússia li podria oferir el seu reconeixement i cooperació a canvi de, per exemple, poder amarrar els seus vaixells als ports catalans. Un dels problemes estratègics que té la Federació Russa és que només el port sirià de Tartus els serveix com a base a la Mediterrània, ja que Espanya i Europa Occidental formen part de l’OTAN i l’actual escala de conflicte impedeix qualsevol cooperació. Recordem les advertències de l’aliança atlàntica al respecte quan Espanya anava a aprovisionar la flota russa que es dirigia a Síria a Ceuta.

Encara que per a Espanya seria una comunitat autònoma més, i per l’OTAN també, la manca de mitjans per evitar aquestes accions d’una reconeguda república catalana per part de Rússia, deixen que l’única via possible seria entre l’OTAN i el govern català. I és l’única via perquè els tractats de la Unió Europea prohibeixen fer ús de la força militar contra la població civil, i el cost de frenar una possible republica catalana reconeguda per Rússia, a qui la federació protegiria a reconèixer-la com sobirana, compliquen les coses més enllà dels canals diplomàtics. Si l’OTAN volgués evitar aquestes accions en territori català hauria d’exigir a Catalunya que no les portés a terme, i per tant, prèviament hauria de reconèixer la república catalana per poder fer-ho.

Des d’un punt econòmic, si la Unió Europea decidís expulsar Catalunya, a part de la gran quantitat d’inversions europees que quedarien per tant sense la cobertura de la UE, també permetria que Catalunya, després de la seva expulsió, obrís la porta a inversions russes que ara no són possibles com a conseqüència de les sancions comunitàries contra elles. Obrint una escala de grisos a una situació que ara s’està gestant de forma dicotòmica entre el sí o el no. A la Unió Europea no li interessa tenir una Crimea al sud d’Europa, nus de comunicacions i infraestructures troncals europees, que tindria com a conseqüència una Espanya que quedaria gairebé aïllada com a conseqüència que la principal via de comunicació de mercaderies és a través de la província de Girona, Catalunya. És per això que la UE ha de reconèixer Catalunya per frenar això.

En el cas de la Xina només tindria la vessant econòmica. Després de la infraestructura del port de Gwadar al Pakistan, del qual parli a la columna “L’aliança econòmica i militar xinès pakistanès, amenaça per a l’eix Índia-Estats Units?”, La consolidació de Barcelona com a enclavament d’inversions del mercat xinès a Europa, nord d’Àfrica i fins i tot com a punt mig per a les connexions amb Amèrica del Sud obre la porta a un interès especial perquè en cas d’una nova república, el govern xinès pugui influenciar sobre noves legislacions comercials mentre la república catalana queda al marge de la Unió Europea. El reconeixement de la Xina de La República de Catalunya podria oferir una legislació més favorable al comerç en territori europeu geogràficament parlant, que no econòmicament. Encara que, segons les circumstàncies, es pot donar el cas que alguns països pot ser que la reconeguin i altres no, i la Xina jugui entre aquestes dues realitats. El proteccionisme que existeix en la comunitat europea no existiria a Catalunya, si es legisla cap a aquesta direcció, i al mateix temps podria seguir beneficiant de l’espai Schengen un cop les mercaderies estiguin aquí ja que per a alguns països Catalunya seguiria sent una simple regió espanyola.

De la mateixa manera que podria fer Rússia, vetllant per la sobirania de la república catalana, la República Popular de la Xina podria fer el mateix, reconeixent i protegint la seva sobirania, sent moneda de canvi el reconeixement d’aquesta en les institucions de les que aquests dos països formen part si hi hagués un acte hostil al respecte. És possible que davant aquest escenari els silencis administratius serien el més aconsellable, ja que si Rússia o la Xina, o tots dos països reconeixen una República de Catalunya, poden sortir en la seva defensa si perilla la seva integritat i el govern català demana ajuda a la comunitat internacional , no oblidem que tots dos són membres permanents del consell de seguretat de l’ONU. Els camins de la diplomàcia són inexpugnables, i si hi ha interessos sobre de la taula encara es pot ser més contundent en les declaracions o polítiques.

En conclusió, la inacció de la comunitat europea enfront d’un reconeixement de Catalunya per part de Rússia i la República Popular de la Xina, o el simple fet de negar-ho, provocaria que les dues potències tinguessin un peu al cor del territori continental europeu. Qualsevol vulneració de sobirania d’una reconeguda república catalana pot portar amb si sancions de les dues potències cap a qui ho faci, generant que sigui necessari un tracte d’igual a igual entre els Estats i l’Executiu català, provocant el reconeixement de dit Estat, per aconseguir una resolució a través de la via diplomàtica en aquesta situació.

Guillem Pursals, Analista.
Fuente :Institutodeestragia.com

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 3.5K
    Shares

One Comment

  1. remigio III remigio III 26 d'Octubre de 2017

    Jo,en la meua modesta opinió, sospitava alguna cosa “seria” com per a justificar les “anomalies” europees, respecte als drets humans que, sens dubte, saben prostituïts pel govern borbònic.I que en lleis europees haurien de portar davant els tribunals a la màfia governant borbònica. Així doncs, la República Catalana no està tota sola. Bé, pel maltractament rebut, tenen tot el dret a obrir les portes a Rússia,Xina o el que siga. Aquesta aclariment també serveis per a erdogan. i les seus agressions ciutadanes.

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser