Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Un article al ‘New York Times’ demana al rei Felip VI que abdiqui i es busqui una feina

Comparteix
0Shares

El diari nord-americà, The New York Times, un dels més influents del planeta, incloïa un article d’opinió signat per l’escriptor argentí Martín Caparrós en el qual diu que “una nació no necessita a una persona, a un rei, com símbol “.

El príncep Felip Joan Pau Alfonso de Tots Sants de Borbó i Grècia, rei d’Espanya:

Senyor Sumajestad (disculpi, no sé si cal dir-ho així, no sé què diu un protocol que, per sort, ja anem oblidant), perdonarà que ho molesti ara, però és que aquests dies vostè surt molt en els papers, està en el seu gran moment: els caps dels partits ho veuran un per un i vostè els rep i els somriu majestàtic i al final li diu al que els espanyols més o menys van triar, Mariano Rajoy, que per què no va i governa. Si vostè no s’ho digués el faria igual, és clar, perquè això es diu democràcia; així que el seu no és gran cosa, ho sabem, però és el seu treball i tracta de fer-ho el millor possible.

Li escric amb les millors intencions: no em confongui, senyor Sumajestad. És cert que la meva idea d’Espanya té molt més a veure amb la república -que meu avi Antonio va donar suport i per la derrota jo vaig néixer a Buenos Aires- que amb la monarquia. Però no sóc tan neci com per ignorar que a milions d’espanyols no els molesta veure corones en escuts i banderes. Així que, lluny de prejudicis o rancors, puc dir-li-tranquil: hauria de pensar en renunciar.

(O com vulgui que es digui: el seu treball és tan estrany que no es pot renunciarle; vostès els reis no renuncien: abdiquen del tron, són deposats, fan coses).

Renunciar, abdicar, senyor Sumajestad: aconseguir-se una casa, anar-se’n a casa, buscar-se una bona feina. Li ho dic, repeteixo, sense rancúnies. He sentit dir que vostè és més o menys bona gent, tolerant, fins i tot modern per rei; algú m’ha arribat a dir que li van els sociates. Seran, suposo, aquests falsedats que les persones com vostè estan acostumades a esquivar o, millor, a menysprear com mereixen.

Així que no és res personal. Al contrari, crec que és pel seu bé, per això l’hi dic. El seu treball és avorrit i una mica ranci i bastant còmode -no té caps, no ho poden fer, no hi ha qui li mesuri els horaris, no poden amenaçar amb una reducció de personal- però té una exigència fort: ha de fer-lo servir, senyor Sumajestad, per buscar el seu lloc en els llibres d’història. I no és fàcil: el seu pare, senyor, va fer el més difícil. Reinstaurar la seva monarquia, va col·laborar -dins d’un ordre- amb el restabliment de la democràcia, es va fer estimar, va fer molts diners. Vostè, amb tot respecte, no té gaire nou per fer. Si de cas repetir i conservar, sense escarafalls, el que ell ja va deixar fet. No és gran cosa per als manuals.

Així que la seva única opció per no ser una nota al peu, senyor Sumajestad, un paràgraf perdut, és abdicar. Imagineu el cop: vostè a la pantalla anunciant que vol ser un ciutadà com tots, viure com un més, fer les coses pel seu propi esforç, perquè va entendre que privilegis com el seu, per pur mèrit de bressol, ja no tenen cap sentit en aquests temps; que tots els espanyols han de ser iguals i que això ho inclou i que per això declara caduca i caducada la institució que representa, i proposa acabar-la.

Imagineu, senyor, la sorpresa, el respecte. La renúncia sempre té bona premsa: algú que, sense pressions, per convicció i pròpia decisió, deixa alguna cosa que tenia. I la seva renúncia seria única: no hauria passat mai abans. Per una vegada, l’adjectiu més devaluat del nostre lèxic d’adjectius devaluats, l’adjectiu “històric”, estaria justificat. Vostè s’hauria guanyat, en bona llei, el lloc que precisa en els llibres d’història i fundat una cosa diferent, alguna cosa que podria durar segles. Vostè, llavors, ja no seria un capítol més: seria un nou començament. Potser li sembli que no n’hi ha per tant: jo imagino que si. En una societat on ningú tingui privilegis per motius tan babaus com la seva ascendència, és més fàcil postular que ningú ha de tenir-los pels seus diners o el seu poder: que si algú enganya o roba ha d’anar pres, sigui qui sigui, tingui el que tingui; que si algú necessita menjar o salut o educació ha de obtenir-les, sigui qui sigui, sense diferències de poder o diners, i tots viuríem millor.

I no es deixi acovardir pels que diuen que vostè és necessari com a peça d’unitat, símbol d’aquest país sempre en qüestió. És cert que les nacions -aquests invents capritxosos i fràgils- fan servir símbols, necessiten símbols; les nacions tenen banderes, memòries, himnes, grans relats, odis, samarretes. Són símbols amb cert grau d’abstracció, desencarnats: uns colors, uns dibuixos, unes paraules, uns versos amb la seva musiqueta. Que una nació necessiti simbolitzar-se en un cap vitalici -sintetizarse en un senyor, en carn- és un gest de tan poca abstracció que sona pobre. Permeti que la seva nació aconsegueixi símbols millors: més contemporanis.

Pensi-ho, senyor Sumajestad: es ho dic jo, que no sóc ningú, gairebé un estranger. Però potser molts més estiguin d’acord. No li dic que ho faci ara mateix, perquè podria semblar una capitulació. Qui sap aquí a un parell d’anys, quan acabin de jutjar al seu cunyat fraudulent, quan el seu pare ja no soni a elefants difunts o arribistes de revistes, quan aquests episodis s’hagin difuminat en les memòries. Quan ja no sembli que el problema de la seva institució són els seus errors i excessos sinó la pròpia institució; quan tothom pugui apreciar la grandesa immarcescible del seu gest. Pensi-ho, senyor: hi ha pàgines i pàgines que esperen les seves paraules. Pensi-ho, si li sembla, i amb mi no vagi amb compte: si arriba a decidir-ho, pot dir que se li va ocórrer sol, a la dutxa, un matí, perquè no acabava d’estar còmode en aquesta vida tan aliena que li va tocar a la loteria.

Martín Caparrós és periodista i escriptor argentí que resideix a Madrid.

Font: New York Times

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

5 Comments

 1. Vador Vador

  Estic totalment d,acord .
  El millor per ell es abdicar i fer una vida normal .

 2. Fora!!!!, no us necessitem per res, xupeu també, de nosaltres, a treballar i buscar-se el pa com tot bon cristià. Ala i do!!!!

 3. J.Fp.p. J.Fp.p.

  Si..La culpa es de les escoles..
  Les escoles ESPANYOLES..¡¡ O NO !??

 4. Ana Ana

  Que surti la beritat de tot.Ana

 5. Teno96@outlook.com Teno96@outlook.com

  Es curios que ningu es preguntes si el seu adn correspon amb del rey fundador de la dinastia.

Deixa un comentari