Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

La Carta l’agent “8U53” d’una víctima de les càrregues policials.

Comparteix
0Shares

Carta a 8U53 (i a Felip VI)
Benvolgut 8U53, no sé com et dius, ni sé d’on ets. No sé si tens muller, si tens company, si tens fills, pares, germans. No sé en quin entorn has crescut, ni viscut. De tu en sé molt poques coses, però molt profundes: se el color dels teus ulls, d’un marró tendre, de borró d’alzina: ens vam mirar als ulls una bona estona. A mi se’m va fer molt llarga. I a tu? No ho semblava. Somreies i m’insultaves en veu baixa, com abans havies fet amb la meva filla, quan l’arrossegaves per terra, enganxant-la pels cabells. El teu somriure deu ser el mateix que fas servir per besar el front de la teva mare, els llavis del teu company. De tu en conec la força que desplegues quan deixes caure la porra damunt del cos d’una persona indefensa. M’hovas fer un munt de vegades. Ho vas fer bé, amb precisió: tinc l’esquena, les natges, el braç ple d’hematomes, una ferida oberta a l’omòplat. Em vas esgarrapar amb alguna cosa punxeguda a la mà, quan mirava de protegir-me. Ho vas fer bé, gaudint de la feina. M’ho vas dir, recordes? Et vaig preguntar si t’agradava pegar gent indefensa i em vas dir que a nosaltres ens ho faries una i mil vegades. Darrera teu, un oficial de la teva unitat com aquell a qui vam demanar que ens mostrés l’ordre judicial i ens va dir que sí, que ara ens l’ensenyava, però va donar l’ordre que ens estossinéssiu, aquell oficial valent, darrera teu, ens reptava, també somrient, perquè l’anéssim a trobar. Mentre tant la meva dona, a qui també vau fer mal, recollia de terra la meva filla: havia perdut les ulleres, l’havíeu agafat pel nas, li havíeu dit puta, zorra… la meva filla té vint anys, juga a bàsket, fa voluntariat, estudia relacions internacionals. I la teva filla, com és, què fa?
Vau fer bé la vostra feina. Us agrada. Vau entrar a l’escola Dolors Monserdà i vau sortir-ne amb tres urnes. Us abraçàveu. Alguns dels policies ens ensenyaven el dit del mig. Feien molt bé la seva feina. D’altres, molt professionalment, encara tenien temps d’atonyinar algunes persones més, per protegir la convivència, s’entén. Mentre tant, tu em miraves, i jo et mirava. Em vaig acostar encara més a tu. Gairebé nas contra nas. Vas tornar a desenfundar la porra. Molt lentament et vas enrotllar la nansa al canell i em vas dir, atrás. Aleshores us van donar l’ordre de retirada. Vas deixar de somriure. Vaig sentir per tu un menyspreu profundíssim, ho admeto. I em sap greu. M’havies fet mal. Havies fet mal a la meva família. Als meus amics. A la gent que com nosaltres feia cua en una vorera de Barcelona, davant d’una escola. T’imagines que això t`hagués passat a tu?
Però ara comprenc més coses, 8U53 i t’he de fer justícia: vaig escoltar el missatge del rei Felip. Ell, com tu, té la mirada profunda, freda. D’ell en coneixem la vida pública, i una mica de la privada. Sabem que ha estat educat en els cercles de l’elit madrilenya. Sabem que té una sòlida formació militar. Sabem que li agrada fer esport. Que té dona i filles. Que ha tingut problemes greus a casa. De tant en tant ve a Catalunya, i fa l’esforç de parlar en català (quan parla en anglès ho fa sense esforç). El rei va ser desgraciadament injust amb els que vam anar a votar per decidir el nostre futur, i va obrir la porta a aplicar l’article 155 de la Constitució. El rei té por, i es va amagar darrera vostre, com l’oficial que ens reptava. Ell, que a través del seu malaguanyat pare encarna la Transició democràtica, l’altre dia en va representar el podriment definitiu: posar-se la Constitució a la boca quan s’han tancat webs, s’ha violat correu, s’ha prohibit el dret de reunió; quan l’ordre d’un interventor general ha bloquejat a la pràctica l’autonomia financera, quan s’han incomplert de manera reiterada els articles addicionals de l’Estatut sobre inversions a Catalunya, quan els poders de l’Estat han fet lectures de l’Estatut explícitament més restrictives que la que fan als estatuts d’altres autonomies; quan s’ha declarat inconstitucional la immersió lingüística, pilar, ella sí, del nostre model de convivència, és infame. El teu odi cap a mi, cap a tots nosaltres, 8U53, ve de dalt. Per això et perdono. Et manipulen. M’ho ha fet entendre Alfonso Guerra parlant dels catalans. Des del col·legi, fins a l’escola de policia; des dels teus oficials fins al mateix rei Felip: tots t’empenyen a l’odi. Tant que al final acabes arrossegant pels cabells la meva filla i dónes la volta al món mostrant la mena d’Espanya a la que el rei ens vol lligats. Et planyo i et perdono 8U53. El dia que vulguis, et convido a dinar. Salut!
Ara ens toca a nosaltres, catalans, mesurar bé cada pas. Estem guanyant. Només cal llegir el que diu el món. Que la imprudència no ens faci traïdors.
Antoni Vives

Comentaris
Comparteix
0Shares

8 Comments

 1. Joan Jaume Joan Jaume

  Si teniu amics al Canadà, França, Suïssa, Bèlgica vos proposa la versió en llengua francesa de la carta de l’Antoni Vives.

  Lettre au n° 8U53 (et à Felip VI)

  Cher 8U53, je ne sais pas comment vous vous appelez, et je ne sais pas d’où vous venez. Je ne sais pas si vous avez une femme, si vous avez un partenaire, si vous avez des enfants, des parents, des frères. Je ne sais pas dans quel environnement vous avez grandi ou vécu. De vous, je connais très peu de choses, mais certaines profondes: la couleur de vos yeux, d’un brun tendre, couleur chêne clair: nous nous sommes regardés dans les yeux pendant un long moment. Cela m’a paru très long. Et vous? Mêmes impressions ?
  Vous avez souri et vous m’avez insulté à voix basse, comme que vous l’ayez fait avant avec ma fille, lorsque vous l’avez traînée sur le sol, la tirant par les cheveux. Votre sourire doit être le même lorsque vous avez l’habitude d’embrasser le front de votre mère, les lèvres de votre partenaire.
  De vous, je connais la force que vous développez lorsque vous donnez des coups de matraque sur le corps d’une personne sans défense. Vous vous y êtes pris à maintes reprises. Vous l’avez fait bien, avec précision: j’ai le dos, les fesses, mon bras plein de bleus et une blessure ouverte sur mon omoplate. Vous m’avait griffé avec quelque chose de pointu dans votre main lorsque je voulais me protéger. Vous l’avez fait bien méticuleusement, jouissant de votre travail. Vous me l’avez dit, vous souvenez-vous? Je vous ai demandé si vous avez aimé frapper des personnes sans défense et vous m’avez dit que vous le feriez mille fois.
  Derrière vous, un officier de votre unité auquel nous avons demandé de nous montrer le mandat de la justice, il nous a dit oui, tout en donnant l’ordre de nous charger. Derrière vous, ce courageux officier nous a défié, tout souriant, que nous pouvions venir pour le trouver…. Pendant ce temps, ma femme, à qui vous avez également fait mal, essayait de relever du sol ma fille: elle n’avait plus ses lunettes, vous les lui aviez arrachées du visage. Vous l’avez traitée de salope, de chienne … ma fille a vingt ans, elle joue au basquet, elle est bénévole dans des associations, et étudie les relations internationales. Et votre fille, qu’est-ce qu’ elle fait?

  Vous faites bien votre travail et vous l’aimez. Vous êtes allés au bureau de vote de l’école Dolors Monserdà et vous en êtes sortis avec trois urnes. Vous vous êtes felicités. Certains des policiers nous ont montré le doigt du milieu. Ils ont très bien fait leur travail. D’autres, très professionnellement, ont toujours eu le temps de matraquer en sortant d’autres personnes, sûrement une façon de protéger la coexistence pacifique. Pendant ce temps, vous m’avez regardé, et je vous ai regardé. Je me suis approché de vous. Presque nez à nez. Vous avez ressorti votre matraque pour enrouler l’anse autour de votre poignée et vous avez dit dégagez. Ensuite, les officiers ont donné l’ordre de retrait. Vous avez cessé de sourire. C’est vrai, j’ai ressenti du dédain envers vous. Et j’en suis désolé . Vous m’avez blessé, vous avez blessé ma famille comme mes amis Alors que nous faisions une file d’attente sur un trottoir à Barcelone, devant une école. Pouvez-vous imaginer que cela vous soit arrivé?

  Mais maintenant, je comprends beaucoup de choses, matricule 8U53 et je dois être juste: j’ai entendu le message du roi Felip. Il a , comme vous, un regard profond et froid. De lui, nous connaissons sa vie publique, et un peu de sa vie privée. Nous savons qu’il a été formé dans les cercles de l’élite de Madrid. Nous savons que vous avez une solide formation militaire. Nous savons qu’il aime faire du sport. Il a une femme et des filles et qu’il a eu de sérieux problèmes chez lui. De temps en temps, il se rend en Catalogne, et il fait l’effort de parler en catalan (quand il parle en anglais, il le fait sans effort). Le roi a été malheureusement injuste pour ceux qui allaient voter pour décider de notre avenir et il a ouvert la porte pour appliquer l’article 155 de la Constitution. Le roi a peur, et il s’est caché derrière vous, comme l’officier qui nous a défiés au bureau de vote. Lui, à travers son gachis de père incarne la transition démocratique, l’autre jour il a représenté la pourrissement de son pouvoir: il nous parlait de la Constitution alors qu’au même moment les sites Web ont été fermés, le courrier postal était violé, le droit de réunion était bafoué; ensuite un ordre de l’ administrateur général a effectivement bloqué l’autonomie financière de la Généralité, plusieurs articles supplémentaires du Statut sur les investissements en Catalogne ont été violés à plusieurs reprises . Les autorités de l’Etat ont fait une lecture restrictive du Statut d’Autonomie et même plus restrictives que pour les autres Autonomies. Déclarer l’immersion linguistique inconstitutionnelle, pilier, oui, de notre modèle de coexistence, est infâme. Votre haine envers moi, envers nous tous, 8U53, vient d’en haut. C’est pourquoi je vous pardonne. Vous êtes manipulés. Je l’ai compris voyant Alfonso Guerra parler des Catalans. De la petite école à l’école de police; depuis vos officiers jusqu’au roi Felip lui-même: tout vous conduit à nous haïr. À tel point que, à la fin, vous finissez par traîner par les cheveux ma fille en montrant au monde cette Espagne à laquelle le roi voudrait que nous restions attachés. Je vous plains et je vous pardonne 8U53. Le jour de votre choix, je vous invite à déjeuner. Salut.

  Maintenant, c’est à nous, les Catalans, de bien mesurer chaque étape. Nous allons gagner et il suffit de lire ce que le monde dit. Que l’imprudence ne fasse pas de nous des traîtres.

  Antoni Vives

 2. Miquel Miquel

  Com a pacifista convençut, les teves paraules em causen vergonya, una persona molt més tolerant que tu, ja va dir: Quan una llei és injusta, el correcte és desobeir.

 3. Em fas llastima.. Es molt trist la teva falta d’empatia.. Segueix dient si a Tot.. Segueix l’ordre establert.. Pero nosaltres marxem cap a un futur no street i millor.. Sort

 4. Generalmente Generalmente

  Se supone que un tal Jesucristo murió en la cruz por desobedecer la ley.
  Y los yankis se independizaron de los ingleses desobedeciendo la ley.
  Y en la revolución francesa, también.
  Y Rosa Parks (seguro no sabes quien es) también desobedeció la ley.
  Mahatma Gandhi también lo hizo.
  Y podemos seguir… Mandela, Lech Wałęsa, Vladímir Lenin, Pancho Villa…

 5. Dolors Dolors

  Quin valor té la Claudia… algú que diu la veritat “políticament incorrecta” de com estan jugant amb nosaltres al gat i la rata !!!

 6. Marc Marc

  Claudia…
  Espero que la vida et doni el que et mereixes.
  Justificar la violència de l’altre dia… no sé quina cara tens però me la puc imaginar, una barreja entre fem i purí de garrí malalt.
  Espero que t’atragantis amb aquesta democràcia que tant defenses, espero que reventis de plaer masturbante amb les càrregues policials…
  T’estimo Claudia, t’estimo tant com al paper de wc que llenso després d’aixugar-me el cul.

 7. Claudia Claudia

  Senyor Antoni Vives li faig una pregunta: quan desobeix les ordres d’un policia que espera? Si es salta un semafor o té exces de velicitat, la policia li posa una multa.
  Recordem que el referendum desde el principi ha set ilegal. Es va prohibir obrir els centres electotals per dur a terme una votació ilegal.
  De totes formes, les persones van passar el cap de setmanes a les escoles, jugant, sopant, en concerts, … per mantenir els centres oberts. El diumenge de matinada davant els centres es van anar situant persones per impedir l’entrada de la policia ( que tenia ordres d’endur-se les urnes i les butlletes).
  Arriben els mossos d’esquadra i tot i tenir les ordres de tancar les escoles i endur-se les urnes i butlletes, es limiten a obrir acta i fer d’espectador.
  Recordeu que als policies els van enviar a Catalunya els seus superiors, i desde la seva arribada han set tractats com basura per part de la majoria de catalans…
  Quan arriba la policia i li impediu entrar als centres, que espereu? Que donin mitja volta i marxin? Que us posin una multa? No esteu fent una manifestació pacifica reivindicant els vostres drets, esteu fent de barrera perque la policia no entri en un centre electoral. Pues la policia us fa fora fent servir la violencia perque amb les paraules no marxeu.
  Si quan la policia va arribar, haguessiu deixat que entresin i s’emportesin les urnes i les butlletes no hi hagués hagut cap violencia.
  La culpa del que va passar el diumenge no és de la policia que va actuar amb violencia.
  Per començar, els dels polítics catalans (puigdemont, jonqueres, colau, …) que tot i fer el referendum de forna ilegal, diuen al poble que el 1o es pot votar. Que insten al poble a protegir les esvoles i a votar…Pero on eren ells? Vau veure a algun polític de matinada en alguna escola per rebre les urnes, protegir l’entrada dels centres? Si el referendum era legal, perquè van anar a votar als centres en el moment que no hi havia cap policia? El Sr Puigdemont havia de votar a St Julia de Ramis, però hi va apareixer? Nooooo va muntar una treta de pelicula per anar a votar a Cornella de Terri on no hi havia la policia… El poble rebent per protegir les escoles i els politics no els van ajudar… van ser un cobards que es van amagar fent d’observadors i sortien a votar quan no podien rebre…
  Si senyor!!! Tot un exemple… Però es més facil culpar a Rajoi i la policia… Que asumir que la culpa es d’un mateix, per fer cas d’un polític que no predica amb l’exemple i ser al lloc equivocat en el moment equivocat.
  Això es com qui roba i després es queixa que l’han empressonat. Jo no vaig anar a protegir cap escola i a mi cap policia em va picar.
  Recordeu, diumenge no eren unes eleccions generals i la policia us va picar. Diumenge era un referendum ilegal que mai s’hauria d’haver dut a terme, perque es va plantejar de forma anticonstitucional. Que Puigdemont i companyia haguessin fet be la seva feina

 8. Mete Mete

  Pell de gallina.
  Cada paraula que llegeixo, em provoca un salt al cor.
  Hem guanyat.

Deixa un comentari