Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA] L’equip de Rajoy té por que es proclami la independència sense referèndum

Puntuació dels lectors

A l’espera d’esdeveniments, el Govern i el PP insisteixen que no hi haurà consulta il·legal l’1 d’octubre. Però es resisteixen a parlar sobre el que passarà el dia després. Els col·laboradors de Mariano Rajoy temen els passos que poden donar els independentistes. Creuen que, després del que es va viure al Parlament, són capaços de seguir endavant encara amb les seves lleis suspeses pel Constitucional. “No descartem que es proclami la independència sense referèndum”, reconeixen a la cúpula de Gènova.

Segons informa “Cadena Ser” els populars veuen els sobiranistes disposats a continuar amb els seus plans. Estan convençuts que el president de la Generalitat busca que el detinguin. “Puigdemont vol aquesta foto. Com més màrtir, millor”, assenyalen. Estan convençuts que vol generar “un conflicte social”. I, per això mateix, des de l’Executiu diuen que Rajoy evita caure en provocacions. Encara que, per això, hi hagi qui els acusi d’inacció. A la Moncloa es defensen recordant que Hisenda s’ha fet amb el control dels comptes catalanes. “Ja no ens poden dir que ho deixem tot en mans del Constitucional. Com es pot comprovar, també s’adopten decisions polítiques”, explica un senador del PP.
No obstant això, per a molts no és consol. Hi ha dirigents conservadors que no comprenen com es pot deixar que els independentistes obrin la seva campanya a Tarragona o que Puigdemont faci una concentració d’alcaldes. Consideren que s’haurien d’aplicar mesures extraordinàries com més aviat millor. “Això és un perill”, “ens estan prenent el pèl”, “a l’dinamitar la lleis, s’ha creat un precedent”, “millor frenar-ja perquè serà molt greu” … Aquests són alguns dels comentaris que circulen per les files conservadores.
Rajoy sap que molts li demanen “mà dura”. Però, de moment, segueix apostant per oferir “una resposta proporcional”. Encara que a la Moncloa estan en alerta. Per si tot esclata pels aires. I això pot passar abans i després de l’1-O. Per això no es descarta res. El president ja ho va avisar divendres passat a Barcelona: “Estan cometent vostès un error i ens van a obligar el que no volem arribar”.

Els preocupa més, que a continuació, Puigdemont surti i decreti la república catalana
¿Arribar a què? Dins el PP alguns parlen de la Llei de Seguretat Nacional, altres del 155 de la Constitució, per intervenir per complet en la comunitat. Creuen que si cal aquest article es podria aplicar abans de la data. Conten que hi ha temps, -bastan 5 dies-, ressaltant que hi ha ple del Senat els dies 26, 27 i 28 de setembre. Altres, però, opinen que cal reservar-se per una situació extrema. I és que els populars saben que en l’1-O hi haurà “embolics”. Però els preocupa més, que a continuació, Puigdemont surti i decreti la república catalana.
Al Govern sostenen que això no es tolerarà. I si s’arriba a aquesta situació, volen actuar de forma contundent i consensuada amb PSOE i Ciutadans. Per al president és fonamental que el bloc constitucionalista no es fracturi. Per això, la comunicació amb Pedro Sánchez i Albert Rivera està sent bastant fluida. Se’ls va informant de tot i, de moment, les dues formacions van aprovant totes les actuacions que s’emprenen.
Però els socialistes han demanat a Rajoy “mesura” i al PP li preocupa no comptar amb el seu suport si, al final, les iniciatives que s’han d’activar són dràstiques. Encara que un sector del PP té la solució. Segons la seva opinió, arribat el cas, el que ha de fer el seu cap és imposar-se i convocar eleccions generals per veure ratificada la seva estratègia per les urnes. És el que pensen uns quants, encara que des de la direcció nacional conservadora s’afanyen a desterrar aquesta tesi assenyalant que “ara mateix no ens trobem en aquest escenari”.

La tasca de la vicepresidenta
En els propers dies, tota l’atenció recaurà sobre Rajoy. Una cosa, que lamenten diversos alts càrrecs. De fet és una cosa que aprofiten per criticar la persona que era el seu parapet fins ara: Soraya Sáenz de Santamaría. Dins el Govern creuen que l’ha deixat “completament exposat”. Qüestionen el paper que “la ministra de Catalunya” ha exercit i ressalten que l’operació Diàleg ‘ha estat “un absolut fracàs”. Pensen que ni el despatx que va muntar-hi ni tots els seus viatges van servir de res.
En Vicepresidència, però, defensen la seva tasca. Asseguren que els contactes que es van mantenir els van venir bé per acostar-se a la societat civil catalana i obtenir informació. A més, els que envolten a Sáenz de Santamaría es queixen que quan era portaveu molts l’acusaven de no mullar-se i ara que ho fa, també. En qualsevol cas, la idea que s’ha estès ara mateix per les files populars és que ella i el president s’han repartit els papers. D’aquesta manera, Rajoy s’erigeix ​​en home d’Estat mentre ella entra a l’atac.
Però sí que és cert que només el cap de l’Executiu, amb la seva gestió, es pot cremar ara. És més, els seus estan convençuts que, després de totes les coses per les quals ha passat, al final la història el jutjarà per la seva resposta al desafiament secessionista. I no només Espanya, també el seu partit. Hi ha molt en joc perquè les dues senyals d’identitat del PP són l’economia i la unitat nacional i diuen que no es poden permetre el luxe de perdre cap de les dues.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 1.8K
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser