Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya: “Si Rajoy intervé l’autonomia catalana, tindrà davant a CCOO”

0Shares

Javier Pacheco (Barcelona, ​​1971) és des del passat mes d’abril el secretari general de CCOO Catalunya. Aquest sindicat, amb més de 140.000 afiliats, és el primer de Catalunya. A menys d’un mes de l’1-O, quan s’ha de celebrar el referèndum promès pel Govern de la Generalitat que, a la vegada, Pacheco rep a cuartopoder.es a la seu de CCOO a la Via Laietana de Barcelona. Conversa sobre l’actualitat del procés independentista català, sobre la posició al respecte de la seva organització, però també sobre el paper actual dels sindicats o sobre conflictes d’actualitat, com el dels treballadors d’Eulen a l’aeroport del Prat.

– Falta menys d’un mes per a l’1-O. La situació és incerta. Què creu que passarà? Quin és el seu pronòstic?

– És molt difícil saber-ho, crec que no ho saben ni els que estan articulant el procés. Hi ha una decisió adoptada per part del Govern de dur a terme la celebració del referèndum, que és la constatació d’un compromís electoral, i hi ha una evident voluntat per part del Govern de l’Estat d’evitar-sigui com sigui. És un xoc de trens i el pitjor que pot passar és que el desenllaç sigui una fractura social. Aquí és on el sindicat està posant solucions sobre de la taula per vertebrar la majoria social catalana. Això és vertebrar la majoria que està pel dret a decidir, una majoria que va rebre la negació del PP, una negació miop per donar una solució a un model territorial que està esgotat. El pitjor que ens podria passar, independentment del que passa amb el referèndum, és que es doni una fractura social a Catalunya i un aïllament institucional de Catalunya amb la resta de l’Estat i d’Europa. Per evitar això, CCOO es posa al servei de la societat catalana.

– Mariano Rajoy ha promès que no hi haurà referèndum. Quan intenti dur a terme la seva comesa, tindrà al davant CCOO Catalunya?

– El Govern de Rajoy està tancat a la limitació democràtica mitjançant la participació del poble. Nosaltres no actuarem en posicions de força, però no estarem aliens a les respostes que pugui donar en relació a la limitació d’autogovern o de les competències de Catalunya. Si intervé directament l’autonomia catalana, si per exemple s’aplica l’article 155, tindrà davant a CCOO. La nostra organització defensarà l’autonomia i la capacitat d’autogovern i defensarem les institucions catalanes si són agredides pel simple fet de fomentar un fet democràtic.

– Si es inhabilités càrrecs electes catalans, com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, o la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també tindrà davant el Govern a CCOO?

– Sí. Si hi ha una intervenció directa que limita les capacitats del nostre Govern, estarem defensant les institucions catalanes. La política es resol amb política, aquí no s’estan vulnerant drets fonamentals i no es pot actuar com si això passés. Davant aquesta incoherència, l’aplicació de les lleis ha de tenir un sentit comú i s’està actuant amb una miopia enorme. Si s’intervé, inhabilita o limita les competències d’autogovern català, CCOO defensarà les institucions catalanes.

Comentaris
0Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari