Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Troben els cossos de tres soldats republicans en les fosses comunes de Vilanova de Meià

Comparteix
171Shares

Els primers treballs d’excavació de les fosses comunes situades a Vilanova de Meià, a la comarca lleidatana de la Noguera, ja han deixat al descobert les primeres troballes: els cossos de tres soldats. Tot indica que pertanyien al front republicà, ja que s’han trobat en una trinxera a la zona de Rams on no es descarta trobar més restes humanes.

Les restes trobades seran sotmesos a un estudi genètic per poder relacionar-los amb els perfils de persones desaparegudes durant la Guerra Civil. De moment, els arqueòlegs del treball, que formen part del Pla de Fosses 2017-18, un projecte de la Generalitat per la recuperació de les tombes desaparegudes durant la Guerra Civil, indiquen que un dels soldats tindria menys de 25 anys i un altre podria ser d’una edat més avançada, ja que han detectat senyals d’artrosi en els ossos.

Segons ha explicat una de les arqueòlogues del projecte, Anna Camats, els cossos van ser enterrats per un veí del poble de Lluçars, el qual assegura que havia inhumat fins a una dotzena d’individus.

En el mateix municipi de Vilanova de Meià s’han localitzat fins a quatre fosses comunes, utilitzades durant els combats bèl·lics del Segre-Pallars, que van tenir lloc entre els mesos d’abril i desembre de 1938. No obstant això, de moment, només s’han trobat restes ossis i material bèl·lic en aquesta a zona d’Rams. D’altra banda, s’estan fent sondejos i prospeccions en els jaciments de la Cabana d’en Porta i de la Comadugla, per ara, sense troballes. En el quart punt, la fossa comuna de la zona de la Teulera, els arqueòlegs han descartat provisionalment fer excavacions per falta d’indicis d’inhumacions.

Aquest divendres, el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha visitat els treballs de Rams i ha insistit que “arribaran fins al final”. “No és comprensible que el 2017, 80 anys després d’aquella desgràcia, encara tinguem centenars de persones desaparegudes. Com a societat i com a institució tenim el deure de posar la veritat sobre la taula i la veritat només pot aparèixer si la podem desenterrar “, ha assegurat. Per aquest motiu, el Pla de Fosses 2017-18 inclou accions arqueològiques en zones de l’Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, la Catalunya Central, Girona, Lleida ia les Terres de l’Ebre.

Comentaris
Comparteix
171Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari