Press "Enter" to skip to content

Carles Puigdemont : «és absolutament indispensable» que l’estat català tingui exèrcit i …

Puntuació dels lectors

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista ciutadana a Facebook Live que és “absolutament indispensable” que Catalunya disposi d’un exèrcit en cas de ser independent. També ha aprofitat per deixar clar que deixarà la presidència sis mesos després del referèndum -data en què hi ha previstes les eleccions constituents si el “sí” guanya l’1-O- i que no serà candidat al càrrec per part del PDECat.

Segons informa Naciodigital ,Puigdemont ha insistit que els votants del “no” tenen garantida la seva participació normal en el referèndum de l’1-O. “Totes les opcions són legítimes”, ha indicat Puigdemont, que ha apuntat que els catalans seran capaços de “respectar” el resultat que surti de les urnes. Si l’Estat impedeix el referèndum, ha dit, els catalans “anirem a votar” perquè no es pot “aturar la democràcia”.

“El primer missatge que hem d’enviar després de la victòria de la independència és acordar els termes de la transició”, ha assenyalat el dirigent nacionalista, que ha assegurat que la relació entre Catalunya i Espanya serà “millor” en cas que guanyi el “sí”. En aquest sentit, ha considerat “irreparable” l’error de l’Estatut -del fet que el Tribunal Constitucional (TC) el retallés- i el fet que no s’acceptés el pacte fiscal.

Puigdemont ha defensat la cooficialitat del castellà en un estat independent. “No es pot retrocedir en els drets lingüístics”, ha assenyalat el president català, que s’ha mostrat confiat en la viabilitat econòmica de la transició. “Els compromisos econòmics s’han de satisfer”, ha destacat el dirigent nacionalista, que ha concretat que està disposat a assumir una part del deute espanyol en una transició ordenada.

“Ens volem fer càrrec de la part que ens pertoqui”, ha indicat Puigdemont. “Catalunya és una economia solvent que genera confiança en els inversors internacionals”, ha ressaltat el president de la Generalitat.

Pel que fa a la política internacional, Puigdemont ha volgut definir els Estats Units com un “aliat”. Un usuari li ha preguntat si preferia reunir-se amb Donald Trump, Vladímir Putin o bé Kim Jing-un, i el president ha respost que el país nord-americà és una “potència democràtica”. “Sé diferenciar-lo de Corea del Nord”, ha ressaltat.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 171
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser