Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Iceta i Sánchez proposen que la reforma de la constitució reconegui “les aspiracions nacionals” de Catalunya i …

Comparteix
306Shares

PSOE i PSC aposten per una reforma federal de la constitució espanyola que reconegui el “reconeixement de les aspiracions nacionals de Catalunya”. Així consta al document que demà tenen previst aprovar les dues formacions en la reunió que mantindran a Barcelona, segons han informat fonts socialistes. Les permanents de les executives d’ambdós partits es reuniran i plantejaran un seguit d’iniciatives per evitar el “xoc de trens” de l’1-O i buscar una solució al problema enter Catalunya i l’Estat. Entre aquestes, destaca la reforma federal de la constitució que, a més d’aquest reconeixement, també hauria d’incloure unes noves regles de repartiment competencial “que millorin l’autogovern de la Generalitat”, un acord sobre el finançament autonòmic per dotar de recursos necessaris les polítiques públiques i l’establiment d’un senat federal com a mecanisme de representació territorial.

Segons han explicat les mateixes fonts, el document repassa els fets transcorreguts fins a la situació actual, entre els quals menciona l’aprovació de l’Estatut el 2006 i com la “frontal oposició” del PP va “acabar per desfer l’intent de renovar el pacte dels anys 1978 i 1979”. Afegeix que la victòria electoral de les forces independentistes el 2012 i posteriorment les del 2015 va establir el procés de l’anomenada ‘desconnexió’. Davant d’això, planteja que és necessari obrir un “nou escenari de diàleg i propostes” concretes que culminin en una reforma federal i en aquest context s’emmarquen les iniciatives que aquest divendres faran públiques els socialistes.

PSC i PSOE plantegen un projecte “seriós, rigorós i de caràcter institucional” amb tres objectius concrets que asseguren que desenvoluparan en “permanent cerca d’amplis acords polítics i institucionals”. Aquests tres objectius són: fer una oferta política per evitar el “xoc de trens” de l’1-O, implementar iniciatives parlamentàries per desbloquejar els més de cinc anys de “discriminació” de l’executiu central a Catalunya i iniciar els treballar per a la reforma federal de la constitució amb els aspectes mencionats anteriorment.

Comentaris
Comparteix
306Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

2 Comments

  1. Narcís Carner i Mascort Narcís Carner i Mascort

    Carai , i no se recorden de la “cepillada” d”En Guerra amb la col·laboració del Iceta? qui collons va començar a “castrar” l’estatut proposat per ells mateixos?

  2. j. antonio j. antonio

    NO,a aquestes alçades NO , massa tard ,apart no ens podem refiar de res ja ens heu mentit massas vegades , de totes formes el referèndum es fara si o si i per evitar ho hauríeu de ficar nos a presso no nomes els politics sino a tots els catalans que volem votar el referèndum.

Deixa un comentari