Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Junqueras: “La legalitat espanyola no és legal perquè incompleix la legislació internacional”

Comparteix
0Shares

El vicepresident del govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dimecres que la legislació espanyola no és vàlida perquè no respecta els tractats internacionals que ha signat l’estat.

Junqueras ha fet aquesta afirmació a “Els Matins” de TV3 l’endemà de la presentació pública de la llei del referèndum d’autodeterminació, que ha de regular el de l’1 d’octubre. I l’ha argumentada dient que l’estat espanyol, oposant-se al referèndum, està incomplint lalegislació internacional:

“Aquesta suposada legalitat de l’estat espanyol és una legalitat que no és legal perquè no segueix el mandat del dret internacional que el propi estat espanyol es va autoimposar que havia de complir.”

“De legalitat, només n’hi ha una, només n’hi pot haver una, que és la que es deriva del marc internacional, que es deriva del principi democràtic, de l’esperit general del dret,  del dret internacional en el seu conjunt i en particular dels drets humans, que formen part del dret internacional. El primer dels drets humans és el dret a l’autodeterminació, i que l’estat espanyol es va obligar a ell mateix, a través de la signatura del conveni de drets civils i polítics, a generar la seva legislació i a interpretar-la segons aquest dret internacional.”

Junqueras ha reiterat aquest argument al llarg de l’entrevista, presentant-lo des de diversos punts de vista i també suggerint que la pilota ara és a la teulada del govern espanyol:

“La pregunta rellevant ara és preguntar-li al govern espanyol per què incompleix la legalitat. Perquè signa un conveni internacional que l’obliga a generar una legislació determinada i perquè l’incompleix.”

Sense mínims de participació

El vicepresident ha defensat que no es fixi un mínim de participació, reiterant els arguments que en la majoria de referèndums d’autodeterminació no s’ha fet, i que la comunitat internacional recomana no fer-ho per no facilitar la feina als que volen boicotejar-los. També ha dit que, pràcticament, res no el separa a ell dels que volen votar que no:

“Jo estic molt a prop dels que volen votar que no, perquè només hi ha una diferència: que jo vull votar que sí i ells volen votar que no, però estem totalment d’acord fins al moment de posar la papereta a les urnes, llavors estem en desacord. I després de fer-ho tornem a estar d’acord en tot, que s’ha de respectar el resultat i la voluntat de les persones.”

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari