Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

La independència es proclamarà immediatament després de la victòria del sí

Comparteix
0Shares

Si el primer d’octubre guanya el sí en el referèndum, es proclamarà la independència immediatament, i en els dos dies subsegüents començarà el procés constituent per a la formació de la república catalana. Així ho preveu la llei que regula el referèndum que han presentat avui al parlament els diputats de Junts pel Sí i de la CUP. El màxim òrgan que regularà el funcionament i tot el procediment del referèndum serà una Sindicatura Electoral Nacional, formada per cinc juristes designats pel parlament a proposta dels grups parlamentaris. La Sindicatura validarà el cens electoral, que haurà d’elaborar el govern, i a partir del qual es farà el sorteig dels membres de les meses. Si guanya el no en el referèndum, es convocaran immediatament eleccions autonòmiques al parlament.

La llei del referèndum és una norma legal suprema que estableix un règim jurídic excepcional fins al primer d’octubre.

La llei del referèndum empara les autoritats, persones físiques i jurídiques que participin en l’organització del referèndum perquè és un dret que forma part de l’ordenament jurídic vigent.

El parlament ‘actua com a representant de la sobirania de Catalunya’. El poble de Catalunya és el subjecte polític i sobirà, amb dret de ‘decidir lliurement i democràticament la seva condició política’.

De la sindicatura nacional, dependran també quatre sindicatures de demarcació, formades per tres membres. El govern ha de posar els mitjans materials i humans al servei de les sindicatures nacional i de demarcació.

Les meses les formaran un president i dos vocals, més els suplents, escollits per sorteig d’entre el cens.

El cens electoral el composen els electors residents a Catalunya i a l’exterior amb dret de votar. L’elaboració del cens no exigeix l’autorització dels ciutadans que hi són inclosos.

Hi haurà d’haver un decret de convocatòria per fixar la data del referèndum. Caldrà que vagi acompanyat per un decret de normes complementàries, que haurà de dir el model de paperetes, els recursos i materials necessaris, les condicions

Si els ajuntaments no cedeixen espais per al referèndum, la Generalitat els habilitarà.

La llei del referèndum no preveu un mínim de participació per considerar vinculants els resultats. La diputada de Junts pel Sí Marta Rovira ha declarat: ‘L’èxit del referèndum depèn que tingui una participació elevada; que hi hagi una campanya amb representativitat del sí i del no, i que la lectura del resultat es faci amb normalitat i legitimitat. Per obtenir un resultat vinculant hem d’afrontar-lo amb normalitat.’

La llei del referèndum es remet en el preàmbul a les resolucions de l’ONU i el Tribunal de l’Haia per a justificar la via unilateral

La llei de transitorietat jurídica queda per a una segona fase, perquè preveu tota la casuística posterior al referèndum en cas que guanyi el sí.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari