Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El TC emet sentència contra quatre lleis que protegeixen l’ús del català

Comparteix
0Shares

El Tribunal Constitucional espanyol ha resolt diversos recursos presentats pel PP i per la defensora del poble espanyol contra lleis que protegeixen l’ús del català a Catalunya. Concretament, ha emès sentència sobre els recursos contra la llei del cinema català (un recurs pendent de resoldre des del 2010), la llei de consum de Catalunya, la llei d’acollida de persones immigrades i la llei audiovisual de Catalunya.

Els magistrats declaren nul el precepte de la Llei d’acollida que estipulava que calia donar als immigrants formació en llengua catalana abans que castellana, adduint que aquest punt de la llei condicionava l’aprenentatge de castellà. Pel que fa al Codi de Consum, el TC considera que la norma és constitucional sempre que no s’exigeixi a les empreses privades el mateix grau de compliment que a les administracions a l’hora d’atendre els ciutadans en la llengua oficial que elegeixin.

Pel que fa al cinema, també avala la normativa sempre que l’obligació de doblatge o subtitulació no superi el 25% de la producció total de pel·lícules, i no el 50% que constava a la Llei, un percentatge que el TC considera “desproporcionat”. I pel que fa a la llei de l’audiovisual estableix que la preeminença del català als mitjans de comunicació públics és constitucional “sempre que no suposi l’exclusió del castellà”.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari