Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

“4 de juliol” Congressistes republicans i demòcrates condemnen l’actitud del president Donald Trump

Comparteix
0Shares

El 4 de juliol és un dia assenyalat en el calendari nord-americà. Sense vinculacions religioses ni ideològiques, el dia de la independència és celebrat per tots els americans, independentment del bagatge cultural, social o econòmic que tinguin. Però aquest 241è aniversari té lloc en un context polític convuls pels atacs constants de Donald Trump a la llibertat de premsa. Atacs que, de vegades, acaben en insults.

El juliol del 1776, els promotors de la Declaració d’independència –entre els quals John Adams, Thomas Jefferson i Benjamin Franklin– van presentar el text davant el congrés nord-americà a Filadèlfia, que esdevingué la primera capital del país abans que el centre d’interès polític i diplomàtic es desplacés a Washington. Poc es pensaven els congressistes que 241 anys després la llibertat d’expressió d’aquell poble pogués ser la diana d’atacs presidencials constants.

Les agressions a la premsa ja van ser notícia durant la llarga i intensa campanya presidencial. Donald Trump, candidat republicà nominat, no desaprofitava cap ocasió per malparlar dels mitjans que eren crítics amb la seva gestió. I l’endemà de ser investit president, el 21 de gener, el màxim mandatari del país va dir que estava ‘en guerra’ amb els mitjans i va afegir que eren ‘els éssers humans més deshonests del planeta’. Encara va anar més enllà i va declarar que els mitjans eren ‘l’enemic del poble’.

Aquests últims mesos, les ofensives a la premsa i als periodistes han passat a formar part de la rutina del president dels Estats Units. La setmana passada, Trump va tornar a recórrer a Twitter per atacar Mika Brzezinski, una presentadora consolidada del programa matinal ‘Morning Show’ de la cadena d’inclinació demòcrata MSNBC, molt crítica amb la política i l’actitud del president. Trump va dir que la periodista era ‘boja’ i que tenia un coeficient intel·lectual baix. I va afegir encara que quan ella i la seva parella, Joe Scarborough, l’havien anat a veure al seu camp de golf de Florida, a la presentadora li sagnava la cara després d’haver-se fet una operació de cirurgia estètica.

Abans-d’ahir, el president nord-americà va publicar un vídeo antic a Twitter en què es veu com colpeja durament un altre home en un espectacle de lluita lliure. Les imatges originals havien estat modificades i la cara de l’home es veia tapada amb el logotip de la CNN. El vídeo va acompanyat de l’etiqueta ‘notícies falses’.

 

Comentaris
Comparteix
0Shares

Noticies relacionades

One Comment

  1. gloria abras pou gloria abras pou

    Americans per què?. Caldria dir-ne estatunidencs, no?. O totes les nacions del continent conegut com Amèrica celebren avui la seva independència de qui fora?

Deixa un comentari