Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Aquest metge català està a punt de fer Història al món de la medecina

Comparteix
77Shares

Es tracta d’Oriol Mitjà, nascut a Arenys de Munt l’any 1980 que -malgrat la seva joventut- ha trobat un tractament que permet erradicar el pian, una malaltia tropical oblidada fins ara, que si funciona, seria la segona vegada a la història que s’erradica una malaltia.

 Aquesta malaltia afecta nens d’entre 5 i 15 anys. No els mata però els produeix deformitats. Se’n detecten 100.000 casos anualment i hi ha 80 milions de persones en risc a tot el món. El pian és provocada per un bacteri que comença amb úlceres a la pell i si no es tracta, les ferides poden penetrar fins als ossos, rosegar-los i deformar-los.

 Segons el diari Ara, el metge i investigador català Oriol Mitjà, del centre de recerca ISGlobal (Institut de Salut Global), un centre impulsat per l’Obra Social La Caixa, ha trobat una manera senzilla i barata d’erradicar aquesta malaltia a Lihir, una illa remota de Papua Nova Guinea. Des d’allà, ha dut a terme la recerca necessària per poder afirmar amb contundència que el pian pot ser la segona malaltia humana a ser erradicada, després de l’eliminació de la verola l’any.

 Aquesta troballa insòlita i esperançadora ha motivat la realització del documental On acaben els camins, dirigit per la periodista Noemí Cuní i estrenat l’any passat a TV3.

Comentaris
Comparteix
77Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari