Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Un polític alemany troba incomprensible que la resposta de l’estat espanyol sigui ‘tu has d’obeir el que dic jo i punt’.

Comparteix
0Shares

El polític social-demòcrata alemany Bernhard Von Grünberg ha dit que Espanya és un ‘sistema totalitari’ i ha demanat a la Unió Europea que intervingui per a resoldre el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol. ‘Com a demòcrates europeus no podem mirar cap a l’altre costat’, ha afegit en una entrevista a l’agència ACN.

Von Grünberg va ser diputat del Rin Nord Westfàlia fins fa pocs dies, atès que va jubilar-se, i observador durant el procés participatiu del 9-N. Ha argumentat que la falta de sensibilitat respecte de la memòria històrica és una de les causes de la falta de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. Respecte de la judicialització del procés independentista, ha assegurat que és una absurditat jutjar polítics independentistes. A més, troba incomprensible que després de les grans mobilitzacions pacífiques del sobiranisme la resposta de l’estat espanyol sigui ‘tu has d’obeir el que dic jo i punt’.

‘Si hom diu que és una democràcia no pot ser que si dos de set milions d’habitants es manifesten al carrer, a Madrid es pretengui que això no sigui res, que no cal fer res’, ha dit. Ha defensat que aquesta actitud del govern espanyol no funciona i que la persecució judicial de càrrecs electes només augmenta el conflicte.

Respecte del paper que ha de jugar la UE, ha comentat: ‘Amb l’excusa que no volem un altre conflicte a Europa, presenciem sense dir res com un sistema a Espanya es torna cada vegada més autoritari’. El ex-diputat alemany ha lamentat que els europeus van acceptar Franco fins la seva mort i que per tant ara és el seu deure involucrar-se en el conflicte català.

Grünberg ha afirmat que el procés català a Alemanya es percep una mica millor i amb més claredat en els darrers anys. ‘A la premsa ara se’n parla millor en comparació amb fa uns anys, quan es deia que era un tema dels rics, com al nord d’Itàlia, que no volen compartir’, ha explicat. Ha assegurat que Catalunya és una societat molt solidària i ha criticat que el govern espanyol no permeti a la Generalitat acollir refugiats. ‘Quina bogeria és aquesta?’, ha sentenciat.

VILAWEB

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari