Press "Enter" to skip to content

L’acte de comiat de Carles Capdevila ha estat com era ell: emotiu, tendre, sincer, brillant

PuntuaciĂł dels lectors

“La teva vida, amor, ha valgut molt la pena”

 

La sala d’Hostalets de BalenyĂ  on s’ha fet la cerimònia de comiat de Carles Capdevila, plena de gom a gom 

 

“La teva vida, amor, ha valgut molt la pena”. La frase l’ha pronunciat l’Eva Piquer, la dona del Carles, en mig del silenci emocionat dels centenars de familiars, amics i companys que han fet cap als Hostalets de BalenyĂ  (Osona), on Carles Capdevila ha estat enterrat avui.

Dir-ne funeral Ă©s massa greu i solemne. El comiat ha estat com va ser el Carles: emotiu, tendre, ordenat per punts, eficaç, pedagògic, musical i amb moments entre sorprenents i divertits, que han deixat molta pau, sobretot al final, quan el dol s’ha donat per acomiadat als acords de l”Always look at the bright side of life’ .

L’acte ha tingut lloc a l’edifici municipal de La Pista, que havia estat el punt de reuniĂł dels adolescents de la generaciĂł del Carles, allĂ  on ballaven sardanes a la colla Els Ocells Primerencs (“el Carles no era gaire bon ballador, però com que no hi havia gaires nois, ballaven tots”, deia una amiga) i on mĂ©s tard hi va haver la redacciĂł de la revista del poble ‘Tots per a Tots’ (“amb una bola per a la mĂ quina d’escriure diferent per a cada tipografia”) i les instal·lacions de RĂ dio Pista, la rĂ dio dels Hostalets, on el Carles va fer els primers passos en el mĂłn de la comunicaciĂł.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de JustĂ­cia, CarlĂ©s MundĂł, han estat entre els assistents (literalment) perquè no han volgut ocupar cap cadira preferent, aixĂ­ com altres personalitats del mĂłn polĂ­tic com Marta Rovira, amiga personal dels Capdevila, Jordi SĂ nchez o David Fernández, juntament amb nombrosos col·legues de la rĂ dio i la televisiĂł entre els quals hi havia Gemma Nierga, Jordi Évole, Xavier SardĂ , Mònica Terribas, Miquel Calçada, SaĂĽl Gordillo, David Bassa, Guillem Sans, MĂ rius Serra i Xavier Graset. Encapçalant la representaciĂł de l’ARA hi havia el president, Ferran RodĂ©s, i la directora, Esther Vera.

Un cop el taĂĽt de fusta clara ha estat entrat a la sala, l’Albert Om ha saludat els presents i ha anat ordenant amb una escaleta escrita amb bolĂ­graf, l’anar i venir dels qui s’han acostat al micròfon per parlar, per cantar, per plorar.

El director adjunt de l’ARA, Ignasi Aragay, s’ha sumat al discurs per punts: “GrĂ cies per obligar-me a confiar en mi, grĂ cies per convertir el meu optimisme ingenu en un optimisme lluitador i lĂşcid, i grĂ cies per riure tant i tant”.

Si el Carles va ser el del programa ‘Eduqueu les criatures’, no hi ha cap dubte que va predicar amb l’exemple, perquè els seus fills han demostrat la mateixa categoria humana i la mateixa capacitat de connectar amb el cor que tenia el seu pare. L’Aina ha definit el Carles com “la intensitat en persona”, el pare que engegava els seus fills pels passadissos d’un sĂşper, a veure qui trobava la caixa de cereals amb el regal mĂ©s inĂştil. “No hem pogut parlar de la mort amb tu perquè aquest projecte no t’interessava, i ens deies que ‘al cap i la fi, tothom es mor'”.El Nil ha explicat amb desarmadora sinceritat fins a quin punt haver tingut un pare tan enlluernador el va portar a voler fer el mateix que ell, quan mĂ©s endavant s’ha adonat que, en realitat, “jo t’estimava a tu, no a la teva feina”. I, per temps que passi, mai no oblidarem la determinaciĂł amb què l’Aniol, mig amagat darrere el faristol, ha explicat com el Carles el despertava cada matĂ­: “Espavila, Capdevila!”, i com s’ha acomiadat: “Quan la gent em pregunti com me’n sortirĂ© sense tu, dirĂ© que Ă©s amb tu que me’n sortirĂ©”. L’Eva Piquer ha explicat que la conversa de “la tarda mĂ©s trista del mĂłn” va començar amb un “estigues per mi, aquesta tarda”. I ha afegit: “No sĂ© pas com viurĂ©, sense poder-te explicar que l’Aniol estĂ  maquĂ­ssim i diu que el que mĂ©s greu li sap Ă©s que quan sigui gran s’haurĂ  descobert el remei per al cĂ ncer, o sense poder-te explicar que t’has mort”.

Just abans d’aquesta intervenciĂł, un professor de filosofia de batxillerat del Carles, en Josep Maria Mas, ha intervingut espontĂ niament per explicar la perplexitat que havia causat al Carles la ‘Guia per a perplexos’, d’Ernst Friedrich Schumacher, intervenciĂł que ha rematat amb una cançó ‘a cappella’ que ha deixat no menys perplexos els assistents i que hauria fet passar una bona estona al Carles. L’alcaldessa dels Hostalets, Anna Magem, ha comentat que ja estan buscant algun espai del poble per posar-hi el nom de l’il·lustre fill dels Hostalets.

Durant la cerimònia, nomĂ©s s’ha fet el silenci total a peticiĂł del Pere Puigdomènech, cap d’aquella colla sardanista dels 70, exempleat de TelefĂłnica, avui prejubilat, que es dedica a la meditaciĂł. Ha demanat als presents que tanquessin els ulls i omplissin l’Ă lbum imaginari de moments en què s’ho havien passat passat molt bĂ© amb el Carles: “I ara li donem l’Ă lbum, l’abracem ben fort i se’ns fon al cor”.

Comentaris
COMPARTEIX !

Be First to Comment

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser